joi, 26 aprilie 2012

Tort cu nuca,bezea si caramel

Ador prajiturile cu nuca,cu caramel dar mai ales cu multa nuca!Dar in mod special torturile!!
Ingrediente:
PT BLAT:
6 albusuri
180g zagar
100g nuca macinata
2 linguri faina
un praf de copt
zahar vanilat
O tava unsa cu unt si tapetatat cu faina
Pt Crema:
100g ciocolata amara
50g smantana dulce
5-6 bezele(optional)
Pt decor caramelat:
200g nuca taiata
100g unt
200g zahar
Mod de preparare:
Pregatim blatul mixand albusurile cu zaharul pana devin o spuma tare,dupa care incorporam nuca amestecata cu faina si praful de copt;Amestecam cu grija folosind o spatula,si turnam compozitia obtinuta in tava pregatita anterior;
Coacem in cuptorul cald 180°C timp de 25-30 minute;
Intre timp pregatim ganache de ciocolata :punem la fiert smantana dulce,iar cand incepe sa fiarba adaugam ciocolata maruntita;Lasam la racit dupa care o mixam sau amestecam bine pana devine cremoasa;Umplem un pos de cofetarie si il dam deoparte;
Bezelele le punem intr-o punga de hartie iar cu ajutorul unui facalet le vom presa fara ale faramita foarte rau;
Cand blatul sa racit decoram toata suprafata cu ganache de ciocolata,acoperim cu bezele iar deasupra crema de caramel optinuta asa:
Punem la topit zaharul,cand devine auriu se adauga nuca si untul taiat cuburi,omogenizam il lasam la racit si turnam deasupra bezelelor;
Tinem tortul in frigider pana la racirea completa si servim;
Este adevarat este un tort destul de caloric,dar merita sa-l facem  si sa-l gustam;

joi, 19 aprilie 2012

PRAJITURA CU NUCA SI CREMA CARAMEL

Reteta Practic 2006-luna aprilie:
Pt blat ai nevoie de:
-6 albusuri
-200g zahar
-100g nuca macinata
-2 linguri faina
-1 praf de copt
200g ciocolata alba(eu am folosit ciocolata cu lapte)
Pt crema ai nevoie de:
-6 galbenusuri
-12 linguri zahar
-1 pachet unt
-2 linguri apa
-200g nuca prajita
Pregatim blatul:
Bati spuma albusurile cu zaharul,adaugi treptat nuca macinata,faina amestecata cu praful de copt;
Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt,o dai la cuptorul preancalzit 180°C timp de 25 minute;Dupa coacere scoti blatul din cuptor si razi deasupra ciocolata;
Dupa racire pregatesti crema:Freci galbenusurile cu 5 linguri zahar,pana devin o crema;Zaharul ramas il caramelizezi intr-o cratita cu fundul dublu dar la foc mic,adaugi untul si apa ,fierbi pana la topirea zaharului,adaugi compozitia de oua amesteci repede,,presari nuca taiata,omogenizezi,si lasi pe foc pana se ingroasa.O iei de pe foc o lasi sa se racesca dupa care o intinzi unuiform pe toata suprafata blatului,dupa care o dai la rece si o tai in bastonase de marimi potrivite;
Spor la munca!!!
Este o reteta destul de rapida si mai ales deosebita pt cei ce iubesc dulciurile cu muca si caramel(eu le ador).

luni, 16 aprilie 2012

Bavarese...cu ardei si gelatina de patrunjel

INGREDIENTE:
-3 ardei rosii
-3 ardei galbeni
-200g ricotta
-200g smantana lichida
-150g lapte
-20g gelatina in foi
-sare,piper
Pt gelatina de patrunjel:
un manunchi de patrunjel
2-3 catei de usturoi
1-2 hamsii sarate
ulei de masline cca.50ml
5 g gelatina

MOD DE PREPARARE:
In primul rand punem la copt ardeii intr-o tava in cuptor ,sau pe gratar,ii rasucim bine si ii coacem pe toate partile;
Ca sa usuram munca,dupa cuoacere ii punem intr-o punguta de plastic,si ii lasam sa se raceasca,in modul acesta se vor curata mai usor de coaja;
Punem gelatina la inmuiat:
Intr-o craticioara punem la incalzit laptele si smantana,iar cand incepe sa fiarba,adaugam gelatina moale,amestecam si lasam la racit compozitia impartita in 2 parti;
In una din compozitii adaugam ardeiul rosu macinat in prealabil cu blenderul si adaugam jumatate din ricotta,potrivim de sare si piper;
Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava unsa si tapetata cu hartie pergament si dam tava in congelator pt 5-10 minute pana se solidifica;Intre timp pregatim compozitia cu ardeiul galben ,extragem tava din congelator si turnam desupra cea de-a doua compozitie;Lasam la rece si pregatim gelatina de patrunjel:
Intr-un blender amestecam,patrunjelul,hamsiile,usturoiul,,si uleiul si mixam totul pana devine o crema fina;Separat incalzim 2 linguri de apa in care vom topii gelatina inmuiata;
Dupa racire amestecam gelatina cu patrunjelul si turnam compozitia peste ardei;
Va garantrez ca va iesii un aperitiv minunat,iar daca doriti puteti face ca mine pregatind o baza de biscuiti sarati macinati amestecati cu unt;

pota buna!!