marți, 31 ianuarie 2012

Crem brùlee

Ingrediente pt 8 borcanele mici:
250ml lapt 
250ml frisca lichida
4 galbenusuri
100g zahar
vanilie-o pasataie

Zahar  brun pt caramelat

Mod de preparare:

Intr-o cratita cu fundul dublu amestecam laptele+ frisca lichida,si pastaia de vanilie;
Punem vasul la fiert la foc mic,iar cand da in fiert adaugam  peste galbenusurile frecate in prealabil cu zaharul,cate putin lapte fierbinte,omogenizam,amestecand incontinuu,trecem lichidul printr-o sita deasa,si turnam compozitia in borcanele  de sticla(in cazul meu recuperate de pe la iaurturi),le introducem intr-o tava cu apa si in cuptorul preancalzit 130°C timp de 50 minute;


Dupa racirea cremei,presaram deasupra zahar brun si trecem la caramelizarea acestuia cu pistolul special(nu stiu cum se chiama),daca nu pur si simplu in cuptorul cald gratinand crema;


Va urez pofta buna!!

luni, 30 ianuarie 2012

MACARONS






Ingrediente
200 migdale fara pielita
200g zahar farin
150g albusuri la temperatura camerei
200g zahar tos
50ml apa
1 lingura cacao
1 lingurita colorat rosu (optional)




Mod de preparare:
Migdalele le vom tosta cu putin timp inainte in cuptorul cald 150°C timp de 10 minute;
Dupa racire le faramitam intr-un robot de bucatarie impreuna cu zaharul farin,cacaoa,dupa care le cernem printr-o sita mai groasa;
Separat intr-un castron amestecam 75 g albusuri ,cu colorantul(optional),amestecandu-le cu o paleta de silicone;

Separat 75 g de albusuri le mixam cu un mixer sau chiar in robotul de bucatarie,si intre timp topim zaharul tos cu 50 ml apa pe foc mediu,pana ajunge la o temperatura de 118°C,pt cei ce detin un termometru,daca nu lasati sa fiarba 3 minute dupa ce a inceput sa dea in clocot;
In timpul mixarii albusurilor,adaugam siropul cald de zahar,putin catae putin dar varsandul incontinuu,si continuam mixarea pana cand temperataura va scadea si albusurile devin o bezea teapana,lucioasa si alba;


Incorporam in amestecul de ou si colorant,cate o lingura pe rand si omogenizam de fiecare data;
Trebuie sa aiba un aspect destul de consistent;
Turnam compozitia intr-un sac a pochè ,si formam gramajoare mici rotunde si regolare Iintr-o tava tapetatat cu hartie pergament;


Lasam tavile la uscat cam 2 ore pana se formeaja o coaja pe suprafata macaronsului dupa care introducem in cuptorul cald 150°C timp de 15-20 minute;Lasam la racit dupa care le scoatem din tava ,le lipim cu crema preferata si le lasam o noapte in frigider;Inainte de servire se scot din frigider cu 20 minute inainte de servire;
Crema de caramello;
150g zahar
150g frisca lichida
180g unt + putina sare
   Incalzim zaharul intr-o cratita cu fundul dublu;Cand sa topit adaugam usor usor frisca lichida,amestecand incontinuu cu o lingura de lemn;
Puneti din nou pe foc,si fierbeti timp de 2 minute pana la topirea zaharului,adaugam untul rece,dam de pe foc si amestecam poana la topirea untului;
Asteptam sa se raceasca complet crema amestecand din cand in cand;





Lipim macarons cu crema si servim;

joi, 19 ianuarie 2012

tarta cu crema si mere

Ceva dulce si bun,dar totodata rapid si hranitor pe timpul acesta rece si friguros;
Tarta cu mere ,bunaaaa...imi place foarte mult tarta cu mere,dar daca mai adaugam si putina crema.....mmmm cu atat mai bun si mai delicios!!!:)



Ingrediente:
Pt aluatul fraged:
300g faina
225g zahar
150g unt
o lingurita de praf de copt

Pt crema:

3 oua
300g frisca lichida
1 yaurt de 200g
150g zahar brun

3 mere
Mod de preparare:
Amestecam faina  cu praful de copt,adaugam untul taiat cubulete,adaugam zaharul si framantam pana vom obtine o coca sfaramicioasa;
Ungem si tapetam o tava(26cm) cu unt si faina,asezam, cca jumatate din coca obtinuta,pe fundul tavi cu deschidere laterala,asezam feliile de mere taiate subtiri,adaugam restul sfaramicios ( tinand deoparte o mica cantitate din coca pt ultima parte a tartei )de coca peste mere si introducem in cuptorul cald 180° timp de 20 minute;


Intre timp mixam ouale cu zaharul brun,adaugam iaurtul si frisca lichida,omogenizam si turnam compozitia obtinuta deasupra tartei;
Introducem in cuptorul cald timp de 40-50 minute in functie de cuptor;
Dupa putin timp radem deasupra tartei restl de coca tinuta deoparte,si terminam coacerea tartei;
Dupa coacere pudram cu zahar farin  si scortisoara;



Pofta buna!

miercuri, 18 ianuarie 2012

Charlotte cu pavesini si panettone

Eu am pregatit acest desrt cu ocazia craciunului,este un desrt deosebit de bun si simplu si in modul acesta folosesc restul de panettone care ramane si nu il serveste nimeni!
bucataria verei

Ingrediente:

1 panettone
1 confectie di piscoturi  pavesini
200ml cafea
2 linguri lichior de ciocolata
Pt crema de ciocolata:
-4 galbenusuri
250g mascarpone
150g zahar
400ml frisca lichida
1 ciocolata amara
1 ciocolata cu lapte

Mod de preparare:
 pregatim crema ca la tiramisù:
Mixam ouale cu zaharul pana devin o crema densa,incorporam mascarpone putin cate putin,si ciocolata topita dar rece;
Mixam frisca dar nu foarte tare,o incorporam in compozitia de oua batute,omogenizam si trecem la asamblarea tortului:_
Luam o tava mai inalta captusita cu folie de plastic,asezam pe fundul acesteia un strat de piscoturi inmuiati in cafea in care am adaugat lichiorul,captusim peretii tavii cu piscoturi si turnam un strat de crema;
deasupra asezam un strat de felii de panettone inmuiat in cafea ,un alt strat de crema ,un altul de piscoturi,si terminam cu stratul de crema;
Punem tortul in frigider pt 1-2 ore;



Dupa care il scoatem,detasam  peretii tavii si asezam tortul pe un platou,dupa care decoram cu fulgi de ciocolata cu lapte si servim!

Bavarese:)

Ingrediente: 
9 galbenusuri
500ml lapte
500ml frisca
zahhar vanilat
10g de gelatina-
125g zahar
un paharel mic de cognac
Mod de preparare:
  • Puneti gelatina la inmuiat in apa rece cu o jumatate de ora inainte de prepararea desertului.
  •  Laptele cu zaharul vanilat se pun la incalzit.
  •  Galbenusurile se bat spuma cu zaharul pina acesta se topeste. In laptele caldut se adauga compozitia de galbenusuri amestecind bine si cu grija si se pun pe foc amestecand bine pina dau in fiert;
  •  Se dau la o parte iar cind incep sa se racoreasca putin se adauga gelatina amestecind incontinuu. 
  • Se bate frisca nu foarte tare si se amesteca la compozitia racita si se adauga paharelul de cognac. 
  • Se ia o forma de tort sau forme mai mici, se rastoarna compozitia si se pun in congelator, iar inaintea servirii cu o ora se pun in frigider
  • . Este un desert  ft rapid, iar odata cu venirea verii inlocuieste inghetata. 
  • Se poate orna atat cu fructe de sezon,cu ciocolata sau cu sirop de capsuni!



pofta buna!