luni, 27 septembrie 2010

The Final Man On Fire Scene

Aperitiv in straturi cu peste si legume



Este un fel de mancare cu specific italian care se pregateste in Liguria,un tip de preparat pe baza de peste si legume,servit in straturi, care se pregateste in perioada craciunului;







Ingrediente:
Peste: somon,dorada,pastrav;
pt decor:creveti
Legume:cartofi,morcovi,sfecla rosie
Pt salsa :
Patrunjel,capere,seminte de pin,
paine inmuiata in otet
usturoi un catel
2 oua fierte tari
hamsii sarate,maioneza
Mod de preparare.
Filetam pestele si-l fierbem in baie de aburi sau intr-o vaporiera;
Legumele curatate de coaja se fierb iar dupa racire se taie felii potrvite de marime;
Pt salsa:
Intr-un robot de bucatarie amestecam ouale fierte,patrunjelul,caperele,usturoiul,semintele de pin,hamsiile,si painea inmuiata in otet dar stoarsa bine,omogenizam totul,potrivim de sare si amestecam cu 100g maioneza;
Crevetii ii oparim 5 minute in apa fiarta cu sare;
Asamblarea:
Intr-un vas mai inalt tapetam cu foaie de plastic,asezam un strat de biscuiti sarati inmuiati in otet diluit cu apa,urmeaza un strat de cartofi feliati,un strat de peste,un strat de salsa de patrunjel;Continuam cu un alt strat de legume,peste,salsa pana la terminarea ingredientelor;
Stratul final va fii tot de biscuitri sarati,inmuiati;
Introducem in frigider cel putin 2-3 ore,rasturnam cu mare atentie pe un platou,decoram cu creveti si salsa verde,si servim!
Pt cei ce iubesc pestele este un platou deosebit,in straturi,de peste si legume!
Pofta buna!!

Biscuiti cu ciocolata reteta Laurei Adamache



Multumesc mult Laurei pt reteta deosebita,am pregatit biscuitii de nenumarate ori,sunt deosebiti
crocanti afara si pufosi in interior;

Ingrediente:
225 ciocolata amara
60g unt
100g zahar
2 oua
225 g faina
vanilie
1 lingura praf de copt
Pt tavalit zahar tos si zahar pudra




Mod de preparare:

Batem ouale cu zaharul pana devin o crema pufoasa;
Separat topim ciocolata si untul impreuna in baie de aburi,adaugam ciocolata in compozitia de oua,incorporam faina cernuta cu praful de copt;
Compozitia obtinuta o lasam in frigider timp de 3 ore,dupa care formam bilute de marimea unei nuci,le dam prin zahar tos,si prin zahar farin,le asezam in tava pe hartie de copt si le dam la cuptor 170°C timp de 10 minute;

Muffins cu ciocolata si portocala


Ingrediente:
300g faina
100g zahar
100ml lapte
125 g iaurt natural
30g unt
2 oua intregi
1 plic praf de copt
ciocolata amara 50g taiata sau picaturi
esenta de portocala si coaja de portocale rasa

Mod de preparare:
Amestecam ingredioentele lichide: laptele,iaurtul,untul topit,ouale si esenta;
Separat amestecam faina,praful de copt ,picaturile de ciocolata,zaharul si coaja de portocale;
Amestecam cele doua compozitii,si compozitia obtinuta o turnam in forme de muffins unse cu ulei si tapetate cu faina si coacem in cuptorul cald 200°C timp de 20 minute;
Sunt delicioase si pufoase ,cu un parfum deosebit de portocale;

Tartar de carne


Astazi am avut pofta de un aperitiv mai deosebit,ador carnea cruda,care de fapt nu este cruda deoarece vine marinata cu lamaie;
Tartar este un fel de mancare macinata cu cutitul,nu are acelasi aspect ca cea tocata,amestecata cu diferite ingrediente;
Pt a realiza acest aperitiv avem nevoie de carne ft.ft proaspata si de buna calitate:
filet de vita,muschi etc;


Ingrediente:
Pt 4 persoane:
400g filet de vita
1 lamaie
sare,piper,
patrunjel,ulei de masline,usturoi
capere si seminte de pin (optional)
felii de portocala sau lamaie

Mod de preparare:

  • Taiem carnea fasii lungi,dupa care o taiem bucati mai mici!
  • Cu un cutit mai ''sanatos''incepem sa o batem pana se va maruntii;nu trebuie sa aibe aspectul celei tocate!
  • Adaugam sare,piper macinat,ulei de masline,patrunjel tocat,putin usturoi,optional caperele si semintele de pin,mai batem de 2-3 ori cu cutitul,stoarcem zeama de la o lamaie si lasam carnea sa absoarba lamaia;
  • Formam 4 bile ,le asezam pe felii de portocale sau lamaie si servim;
  • Pt cei ce adora carnea cruda este un fel de aperitiv deosebit de gustos si sanatos;

Gem de piersici

Ingrediente:
1kg piersici
600g zahar
2 lingurite scortisoara
borcane si capace


Mod de preparare:Spalam si curatam de coaja piersicile,eliminam samburii si cantarim 1 kg de fructe>;

Amestecam fructele cu zaharul tos si scortisoara ,daca va place

gustul,si lasam in frigider 1 ora;










Punem fructele pe foc la flacara mica,amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn;
Timpul de cuoacere poate varia in functie de fructe,daca sunt mai zemoase sau nu;
Cu un blender pasam fructele si omogenizam,dupa care le punem pe foc cam 5 minute ;
Sterilizam bine borcanele si capacele(acestea nu trebuie sa fie bombate),turnam gemul in borcanele uscate bine ,inchidem si rasturnam borcanul pe capac,in modul acesta se vor sigila!
Le lasam sa se raceasca le stergem cu un prosop umed le etichetam si la camara cu ele,cel putin pana vor rezista!
Scortisoara ii va da gemului un gust deosebit,eu ador gemul cu scortisoara la micul dejun,cu paine prajita!

marți, 7 septembrie 2010

Sformato de cartofi


Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500g cartofi
100g sunca de praga
50g cascaval
2 oua
20g parmezan
200ml lapte
25g unt
ulei pt uns tava

Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja se fierb in apa cu sare;
Pregatim un piure cu cartofii fierti unt si lapte,adaugam cascavalul tocat marunt,sunca presata taiata fideluta,incorporam parmezanul,ouale intregi,potrivim de sare si piperam;
Turnam compozitia intr-o tava de tort unsa si tapetata introducem in cuptorul cald 200°C timp de 45 minute;

Muffins fine cu ciocolata


Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
200ml lapte
160g unt moale
180g faina
100g zahar
2 oua
100g ciocolata amara+30g tocata fin
o jumatate praf de copt
o cafea expresso (optional)
Forme de muffins unse cu ulei sau unt si tapetate cu faina

Mod de preparare: Topim ciocolata cu untul si le dam deoparte;
Ameste3cam faina cu praful de copt ,zaharul si un varf cutit sare;
Separat amestecam ingredientele lichide:laptele,ciocolata si untul topite,cafeaua,si ouale intregi;
Compozitia lichida o amestecam cu cea de faina,iar la sfarsit incorporam ciocolata faramitata;
Turnam compozitia obtinuta in formele de muffins unse si tapetate si introducem in cuptorul cald180°C timp de 15 minute;
Se servesc uc zahar pudra pe deasupra,sunt deosebite la micul dejun;

Pandispan pufos de ciocolata


Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
120g faina
150g unt moale
1 plic praf de copt
3 oua
175g zahar
75 g cacao
o jumatate pahar lapte cald

Mod de preparare: Mixatio timp de cateva minute untul moale cu zaharul,adaugati faina amestecata in prealabil cu praful de copt,incorporati galbenusele de ou unul cate unul amestecand dupa fiecare,amestecati cacaoa cu laptele cald,si adaugati in amestecul de mai sus;
Mixati albusurile pana cand devin o spuma dura;
Le adaugam cu atentie ,incorporam si turnam compozitia in tava unsa si tapetata;
Introducem in cuptorul cald 175 °C timp de 40 minute;
Pudram cu zahar si cacao si servim;
Acelasi pandispan se poate folosii ca baza pt torturi decorate cu creme diverse;
Pofta buna!!

Tort tiramisu cu crema de vanilie



Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Un pandispan de cacao
( reteta mea)
2 plicuri cu preparat de crema de vanilie
250 ml lapte pt crema
o cafea cu lapte pt insiropat

Mod de preparare:
Blatul il pregatim conform retetei expuse,
Pregatim crema cu laptele rece mixand la viteza maxima,
Insiropam blatul cu cafea rece amestecata cu lapte(eu am folosit o ceasca mare de cafea si una de lapte),acoperim cu un strat de crema,adaugam cea de-a doua parte a blatului,insiropam,adaugam crema;
Pe marginea tortului asezam jumatati de savoiardi lipiti cu un varf de cutit de crema;
Decoram cu cacao,introducem in frigider si servim dupa 2-3 ore;
Crema poate fii inlocuita si de cea de mascarpone;



joi, 2 septembrie 2010

Mini patiserie


Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500g faina
250g unt moale
200g zahar
6 galbenusuri
Optional:
nutella,gem,zahar pudra

Mod de preparare:
Framantam o coca din faina,zahar,unt moale(scos cam cu o jumatate de ora din frigider),si galbenusurile de ou;
Coca obtinuta o tinem in frigider cam 30 minute sau chiar mai mult;
Scoasa din frigider coca va devenii dura si trebuie intisa si lucrata cat mai rapid,
Fcaem biscuiti,barcute,mini tarte,de diferite forme si dimensiuni!
Le coacem in cuptorul cald 180°C timp de 15-20 minue;Umplem cu nutella sau gem,pudram cu zahar si servim!!


miercuri, 1 septembrie 2010

Tarta cu crema si fructe

Ingrediente:
foaia:200 g faina
50g zahar farin
100g unt
2 galbenusuri.sare
crema: 500ml lapte,
60g zahar
40g faina sau amidon
4 galbenusuri,zahar vanilat,coaja rasa de la 1 lamiie
20 g unt

Foaia: taiati untul cubulete rece de la frigider si farimitati-l cu o furculita.
Amestecam faina cu untul pina se farimiteaza bine, formati o gramajoara, iar in mijloc puneti zaharul ouale, sarea, framintati repede, formati o minge pe care o puneti intr-o punga in frigider pt 1 ora.
Crema: se pune laptele la foc mic impreuna cu jumatate din zahar, coaja de lamiie doar partea galbena. Separat se bat cu un tel ouale cu restul de zahar, cu faina si zaharul vanilat. In momentul cind laptele vine sus se adauga amestecind incontinuu crema de oua. Se repune pe foc, se amesteca bine pina se ingroasa.
Cand s-a racit un pic se adauga untul amestecind bine. Se scoate coca din frigider, se intinde
intr-o tava rotunda tapetata cu hirtie, se intinde coca care se inteapa din loc in loc cu furculita, se acopera cu aluminiu,un strat de fasole boabe uscate pt a nu-i permite cresterea, dupa 15 min se scoate fasolea si se pune din nou la cuptor pt 5 min fara aluminiu. Cand se raceste se umple de crema, se orneaza cu fructe de sezon.

Pui taranesc cu rosii si smantana


Ingrediente:
1 pui
500g ceapa
100g unt
1 legatura de marar
1 ceasca smantana
1 cesca supa
1 kg de rosii mai tari
1 lingura faina
sare,piper

Mod de preparare:
Puiul se face bucati, se sareaza, pipereaza si se trece prin faina, apoi se pune la prajit in unt incins. Dupa ce s-a rumenit puiul se scoate si se adauga ceapa tocata marunt pina se se coloreaza, se stinge cu supa, se lasa la fiert inca 2-3 min. Rosiile se toaca marunt se pun peste ceapa si carne timp de 1 jumatate de ora. Se adauga mararul tocat marunt frecat cu smantana. Cand e gata se amesteca cu puiul. Se serveste cu mamaliga calda.



Sufleu de legume

Ingrediente:
-500ml lapte
-40g unt
-40g faina
-8 oua
-dovlecel, ceapa, vanata, ardei gras, rosii,
- cascaval ras cam 100g

Mod de preparare:
Se pregatecte besciamel: puneti la topit untul, intre timp amestecati bine cu un tel faina cu laptele si sare si le adaugati peste untul topit. Amestecati bine pina se incorporeaza si amestecati incontinuu pina se ingroasa. Dati la racit - bateti ouale cu telul, adaugati sare, piper, salsa besciamel, cascavalul ras, iar la sfirsit verdurile pe care le-ati calit dupa gustul fiecaruia. Se pune compozitia in forme de chec sau in forme mai mici si se dau la cuptor la temp 170° pt 40'.
SE servesc calde!

MUSACA DE CARTOFI

1,5kg de cartofi *1pahar de vin
*1 pahar ulei(+uleiul pt cartofi/ *2 oua
*o ceasca mare smantana *o ceapa mare
*sare piper,marar,cimbru, *2 morcovi
*250g cascaval *1kg carne tocata(de vitel,sau pasare,sau pasare si vitel)
sos:
*1 pahar smantana
*1 pahar suc rosii
*1 pahar vin alb,piper,cimbru,unt pt uns tava

Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt,morcovul se rade;se pun la calit impreuna in ulei
Cartofii se curata de coaja si se taie felii subtiri
Cind ceapa este putin colorata,se adaugacarnea,sa ia gust bun,pana se coloreaza,se sareaza si pipereaza,se stinge cu vin,se presara cu marar si cimbru,si se da deoparte;
Cartofii se pun la prajit pe foc iute,pina se rumenesc;se rade cascavalul,se bat ouale cu smantana,cascaval,sare si piper;
Se unge o tava mare sau o cratita cu unt,se aseaza un strat de cartofi,apoi un strat de carne cu ceapa si morcov,se toarna smantana cu ou si cascaval,apoi iar cartofi,iar carne s.a.m.d.,ulitmul strat trebuie s fie de ou smantana,cascaval
Se da la cuptor, la foc mic,cam o ora;
Cind musacaua s-a rumenit se fierbe deoparte un sos dulce acru din: rosii,vin,smantana,1 lingurita de miere sau zahar,piper,cimbru,si se toarna peste musaca;
Va doresc pofta buna!!!

CIORBA DE SALATA VERDE

Ingrediente:
*5-6 salate verzi potrivite
*200 ml lapte batut
*100 g carnat afumat
*1 ceapa mare
*1 lingurita boia
*2 linguri ulei
*4 oua,un morcov,
*verdeata:marar,leustean,patrunjel;sare

Mod de preparare:
Se spala bine salata si se taie pestisori,se taie carnatul cit mai marunt
Se rade ceapa mare si morcovul,se pun toate la foc mic in 2l apa cam 45 minute;
Se face o omleta din 3 oua,sare boia s se rumeneste bine pe ambele parti,dupa care se taie cubulete
Se pune omleta peste ciorba se mai fierbe un sfert de ora timp in care se bate oul cu laptele(eu am folosit smantana)
Se drege ciorba ,se mai lasa putin pe foc ,timp in care tocam verdeata
Se ia de pe foc la primul semn de fierbere,se adauga,verdeata se potriveste de sare
La noi se serveste rece pe timpul verii dar este ft buna calda!!!

PRAJITURA FINA CU CIOCOLATA


Ingrediente:
-unt-100g
-zahar-100g
-oua-5
-faina-20g
-cacao-12g
-1 lingura lapte-
-300g ciocolata
-un varf cutit sare-

Mod de preparare: Ciocolata + untul se pun intr-un vas care la rindul lui vine pus intr-o cratita cu apa (bagno-maria) pina se topesc.

Intre timp galbenusurile, zaharul si laptele se amesteca bine cu mixerul pina devin o crema spumoasa. La aceste ingrediente se adauga putin cite putin faina care a fost amestecata cu cacaua si usor se incorporeaza ciocolata topita cu untul. La sfirsit se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare.Se tapeteaza o tava cu hartie ulei si faina si se pune compozitia preparata.

DULCEATA CU FRUCTE DE PADURE

1 kg fructe mixte de padure(zmeura,fragi,coacaze,afine)mure
600g zahar
1 lamaie(zeama)

Mod de preparare: Fructele se ingrijesc de frunze si codite; se spala bine, se lasa la scurs intr-o sita. Intre timp zaharul se amesteca cu fructele, se pun la fiet intr-o cratita cu fundul dublu.

Se fierb timp de 15-20 minute, se adauga zeama de lamaie, se opreste focul, se lasa cam 5 minute la racit, dupa care se pun in borcane spalate si limpezite, care au fost introduse in prealabil in cuptorul incins timp de 5 minute pt sterilizare si se vor umple cu dulceata, se pun capacele si se intorc cu capacul in jos.

Se lasa sa se raceasca bine dupa care se vor depozita in camara,beci etc.

DULCEATA DE CAPSUNI

Ingrediente:
1kg capsuni
600g zahar
1 pahar apa
1lamaie(zeama)

Mod de preparare: Se pregateste un sirop de apa si zahar care se pune la fiert, cand zaharul s-a topit destul de bine se adauga capsunele ingrijite de codite si frunze, spalate si uscate, se mai fierb 15 minute, dupa care se pun in borcane spalate si uscate, se inchid cu capace, se intorc cu capacul in jos pana se raceste!

Dulceata este gata pregatita pt camara si iarna!

SEPIE CU MAZARE

Ingrediente:
1 punga seppie congelate
1cutie mazare,2 cartofi
1 ceapa.un catel usturoi
1 cutie mica de rosii in bulion
12pahar vin alb
patrunjel,sare,piper

Mod de preparare:
Ceapa se taie ft fina ,se soteaza cu usturoiul si 2 linguri de ulei de masline,se adauga seppiile,se acopera cu un capac ,se scad cam 8 minute la foc iute;candau scazut se adauga vinul alb,se coc pana acesta evaporaa;
Se adauga cartoful taiaat cuburi mici,dupa putin timp se adauga si rosiile in bulion ,se continua coacerea iar spre sfarsit se adauga mazarea;
Se presara patrunjel tocat fin,se sareaza si pipereaza,dupa care se poate servii asa cum se prezinta sau cu paste de orice fel;
Pofta buna!

MARMELADA DE SMOCHINE

Ingrediente:
1kg smochine
600g zahar
-1 lamaie
esenta de mustar

Mod de preparare: Smochinele se curata de pielita si se pun la macerat cu zaharul pana a doua zi,in frigider;se amesteca din cand in cand;
In prima zi se pun pe foc,se adauga lamaia felii,se dau in fiert fructele ,se mai fierb 5 minute,dupa care se racesc ,se pun in frigider,pana a doua zi;
In a doua zi se repeta aceiasi operatie;
Si-n cea de-a treia zi se repeta aceasta operatie,dupa care se pun 2-3 picaturi de mustar,se amesteca bine,fructele raman intregi;
Este o marmelada mai deosebita pe care eu o folosesc in general,platouri cu diverse branzeturi,ca,garnituri,etc;
Se pun in borcane curate,spalate,sterilizate ,se umplu,se capseaza,se intorc cu gura in jos,pana se racesc,se tin in camara;

TORT DE CIOCOLATA CU SMOCHINE SI ARDEI IUTE

Ingrediente:
*250g ciocolata amara
*125g zahar
*50g faina
*100g unt
*6 smochine
*un varf cutit praf de copt
*4 oua
*1/2 lingurita de ardei iute pisat(macinat)

Mod de preparare: Se topeste untul cu ciocolata taiata cuburi in bain marie;
Ouale se bat cu zaharul pana devin o crema omogena,se adauga ciocolata topita si racita,faina amestecata in prealabil cu praful de copt,ardeiul iute;
Omogenizati totul bine,turnati aceasta compozitie intr-o tava tapetata cu unt si faina,nivelati si introduceti tava cu tortul crud in frigider timp de 2 ore;
Dupa 2 ore,scoteti tortul din frigider,taiati smochinele in patru,dupa ce le-ati curatat de coaja,le asezati pe superficiu tortului,apasand putin,si introduceti in cuptor 150°C timp de 30';
Pudrati cu zahar farin si cacao,lasati la racit si serviti,va avea o consistenta mai moale in interior,o tenta de iute,un gust deosebit!
Smochinele pot fii inlocuite si cu pere,iar ardeiul eliminat asta in cazul in care nu agreati picantul!