luni, 28 iunie 2010

Gnocchi de cartofi



Ingrediente:
1kg cartofi
300g faina
1 galbenus de ou
un varf cutit sare
faina pt pudrat

Mod de preparare:
  • Cartofii se spsla ft bine sub jetul de apa,si se fierb 14 minute in apa cu sare;
  • Se scot din apa se curata de coja se dau prin masina de tocat asa calzi se formeaza o gramajoara de cartofi pe un fund de lemn mai mare,iar in mijloc o gaura in care vom adauga galbenusul de ou si usor cate usor faina cernuta;
  • Va rezulta un aluat moale dar nelipicios daca este necesar se mai adauga faina;
  • Se formeaza mici rulouri de pasta de cartofi cam de un deget grosime,care se vor t5aia in bucati mai mici cu cutitul,presaram faina ,pudram bine gnocchi si ii asezam intr-o tava,si vom continua pana la terminarea pastei;Gnocchi nu vor fii inghesuiti in tava vor avea spatiu intre ei si vor fi pudrati cu multa faina;
  • Eu ii congelez asa cu tava iar peste 2-3 ore ii pun in pungute de plastic pt congelator si ii pregatesc cand am nevoie fierbandu-i in apa sarata cam 3-4 minute,dupa care ii condimentez dupa gust sau cu diverse sosuri;
  • Pofta buna!
  • OBS:Pt a face gnocchi ideali sunt cartofii cu coaja rosie sunt mult mai fainosi ,inghit mai putina faina!

TARTA RASTURNATA DE CAISE CARAMELATE


ingrediente


250g zahar maroniu
125 unt moale taiat bucati
8-12 caise
o teaca de vanilie
125g faina cernuta
1 lingurita praf de copt
75 frisc lichida
un praf de sare
2 oua intregi
Mod de preparare:

  • Spalati bine caisele si taiati pe jumatate;
  • Eliminati samburele iar caisele punetile deoparte;
  • Intre timp intr-o cratita cu fundul dublu amestecam 150g zahar maroniu cu 60g unt,la foc domol pana se topesc bine si continuati fierberea pana la caramelarea zaharului;
  • Intr-o tava de tarta cu deschidere laterala turnam caramelul obtinut,iar deasupra asezam caisele cu taietura in jos,in sens circular,acoperind toata suprafata tavii;
  • Separat batem zaharul maroniu ramas cu untul moale pana de vin o crema ,adaugam unul cate unul ouale,faina amestecata cu praful de copt,iar la sfarsit frisca lichida nebatuta in care am adaugat semintele de la teca de vanilie;
  • Amestecam totul cu grija iar compozitia obtinuta o turnam peste caise;
  • Nivelam bine si introducem tava in cuptorul cald 170°C timp de 45 minute;
  • Dupa racire se poate ''rasturna ''pe o farfurie si se poate servii;
  • Pofta buna!!

miercuri, 23 iunie 2010

Tarta cu piersici


Ingrediente:
5-6 piersici feliate
3 oua intregi
200g lapte sau frisca lichida
100g zahar
90g faina
2 linguri brandy(optional)

Mod de preparare:
  • Piersicile spalate se feliaza si se dau deoparte;
  • ouale,le batem bine cu zaharul pana devin o crema densa,incorporam faina cernuta,iar la sfarsit smantana lichida putin cate putin;In final coniacul amestecand usor cu lingura;
  • Ungem o tava cu unt sau ulei,presaram cu zahar cam 1 lingura,asezam deasupra feliile de piersici pe fundul tavii iar deasupra turnam compozitia obtinuta de oua si introducem in cuptorul cald 180°C timp de 45 minute;
  • La sfarsitul coacerii se scoate tava din cuptor lasam bine la racit si intoarcem tava ,,cu fundul ''in sus,pudram cu zahar,decoram eventual cu frisca batuta;
  • Pofta buna!

marți, 15 iunie 2010

Dovlecei gratinati


Ingrediente:
4-5 dovlecei mai mici
10 rosii cherry
1 mozzarella
sare,piper
ulei de masline

Mod de preparare:
  • Dovleceii ii spalam si ii punem la fiert sau mai bine zis la oparit in apa fiarta cu sare;
  • Rosiile le taiem feliute sau pe jumatate depinde de marime,mozzarella o taiuem felii;
  • dovleceii ii oparim cam 5 minute,ii racim sub jetul de apa,dupa care ii taiem felii in lungime;
  • eu am folosit o tava de pamant pe care am uns-o cu ulei,am asezat un strat de dovlecei,un starat de rosii ,un alt strat de dovlecei si unul de rosii ,iar la sfarsit stratul de mozzarella,introducem in cuptorul cald cam 15 minute si pofta buna!

Muffins cu frisca


Ingrediente:
125g faina
90g zahar
1 ou
50ml ulei de floarea soarelui
50ml frisca lichida
50ml lapte(sau frisc)
1/2 pachet de praf de copt
ciocolata rasa cam 50g

Mod de preparare:
  • Amestecam ingredientele uscate: faina ,zaharul,praful de copt iar separat cele lichide: uleiul,oul,laptele,frisca,dupa care le amestecam impreuna cu o lingura de lemn,turnam compozitia in forme de muffin unse si tapetate,deasupra decoram cu bucati de ciocolata si introducem in cuptorul cald 180°C timp de 15 minute;

Clatite gratinate


Ingrediente:
pt clatite:
-4 oua intregi
250g faina
350ml lapte
50g unt
sare,nucsoara
pt umplutura:
100g gorgonzolla
50g philadelphia
20g unt
50g parmezan
150g prosciutto sau jambon feliat
pt decor
-parmezan ,cascaval ras
cubulete de unt

  1. Mod de preparare:
  2. Se amesteca toate ingredientele pt clatite cu untul topit dar rece,si se trece la clasica preparare a clatitelor cat mai subtiri posibil,dupa indemanarea si priceperea gospodinelor!
  3. Pregatim umplutura amestecand gorgonzolla cu philadelphia sau chiar batand cu mixerul deorece compozitiua se umfla;
  4. Ungem clatitele cu crema obtinuita si asezam pe fiecare cate o felie de prosciutto;
  5. O parte din clatite le rasucim in forma ruladelor,iar o alta parte le impaturim in patru!
  6. Ruladele le taiem felii nu ft groase si umplem marginea unei tavi de yena usa cu unt,iar cele impaturite le suprapunem in mijlocul tavii!
  7. Asezam,bucatile de unt presaram cu parmezan si cascaval ras deasupra le introducem in cuptorul cald 200°C timp de 20 minute sau pana la gratinarea completa a acestora!