joi, 18 martie 2010

SARMALUTE CU VARZA ACRA


INGREDIENTE 700 g carne tocata amestec porc + vita 1 ceasca de orez 2 cepe 1 morcov
1 cutie mica de pasta de rosii verdeata si condimente sare,piper
FOI DE VARZA
Mod de preparare:
  • Varza se desface foi,se spsla se desareaza,se curata de vinele groase-eu le pun deobicei
  • pe fundul vasului;Foile care nu merg la umplut se toaca fideluta(nu-mi plac sarmalutele fara varza alaturi);
  • Se spala bine orezul,se toaca verdeata,ceapa,morcovul se rade;Eu calesc putin ceapa si morcovul in ulei,iar spre sfarsit adaug orezul,opresc focul si le las impreuna putin in tigaie pana se raceste ,si orezul se inmoaie,dupa care se amesteca cu carnea,sare,piper,cimbru si marar dupa gust;
  • Se umplu foile,se ruleaza se inchide bine la capete;
Fierberea:
  • Eu folosesc o oala de lut,pe fund asez frunze si cotoare de varza,dupa care un strat de frunze tocate fideluta,un strat de sarmale,un alt strat de varza tocata,un strat de pasta de rosii;
  • Ultimul strat de varza ,presarat cu cimbru pasta de rosii,foi de dafion,daca doriti un paharel de vin alb,un pahar doua de apa,putina untura sau ulei,se acopera si se pun la foc domol 2-3 ore;
  • Iainte de-a le servii le introduc in cuptorul cald asa se mai rumenesc putin,si le ofer alaturi de mamaliguta calda,smantana si un ardei iute!
  • pofta buna si PASTE FERICIT LA TOTI!

miercuri, 10 martie 2010

Chiftele cu cartofi si branza dulce


Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500g cartofi
250g branza (eu am folosit ricotta)
patrunnjel,sare,,piper
4 oua
50g pesmet
50g faina

Mod de preparare:
  1. Cartofii se fierb 20-30 minute in coaja,se scot din apa,se racesc putin si se curata de pielita;
  2. Se sfarama,se amesteca cu branza,adaugam 2 oua batute bine in prealabil,adaugam sare,piper,patrunjel si putin pesmet;
  3. Amestecam bine compozitia,daca este moale mai adaugam putin pesmet;Luam cu lingura facem gogonele potrivite de marime,le dam prin faina ,le presam usor pt a-i da forma unei chiftele,le dam prin oul batut,si apoi prin pesmet;
  4. Le prajim in ulei incins,le scoatem pe hartie,si le servim calde;
  5. Pofta buna!
  6. Cred ca merg ft bine si cu branza sarata!

Tort semifreddo cu caramel si crocant


Timp de preparare:
4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
500g mascarpone sau frisca lichida
6 oua intregi +2 galbenuse
280g zahar
150g crocant de ciocolata cu alune
1 pachet piscoturi savoiardi
lichior crema
Pt caramel 100g zahar
putina apa
100ml frisca lichida

Mod de preparare:
  • Ouale se mixeaza cu zaharul pana devin o crema spumoasa;
  • Mascarponele se adauga in compozitia de oua putin cate putin,amestecand dupa fiecare data!
  • Crocantul de ciocolata cu alune se macina mai mare sau se piseaza;
  • Compozitia de oua-mascarpone se divide in doua si adaugam intr-una din compozitii crocantul macinat,iar in cea de-a doua adaugam caramelul pregatit asa:
  • Topim zaharul la foc domol,cand s-a topit tot si s-a colorat,adaugam 3-4 linguri de apa,lasam sa se topeasca bine ,incorporam frisca lichida,omogenizam cu lingura si dam deoparte;
  • Jumatate din compozitia de caramel o adaugam in compoziotia de mascarpone,omogenizam;
  • Am obtinut doua compozitii;Tapetam cu folie de plastic o tava de chec,sau o forma rotunda,turnam una din compozitii,adaucam piscoturile insiropate in lichior crema si introducem 30 minute la congelator;
  • Dupa 30 minute scoatem tava ,turnam cea dea duoa compozitie,si introducem iarasi in congelator;
  • Cam dupa 3 ore se poate servii feliat cu sosul caramel pus deoparte;
  • Putem inlocuii sosul caramel cu cafea sau oricew alt gust va place:fructe etc!

Muffins cu ciocolata alba si gem


Astazi am avut chef de ceva dulce,dar care sa nuy-mi ia prea mult timp;si rasfoind caietelul meu cu retete am gasit reteta de muffins cu ciocolata alba pe care in trcut o faceam de nenumarate ori.Asadar m-am gandit sa o impartasesc cu voi!:)



Timp de preparare:

30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
pt 12 muffins:
220g faina alba
300g ciocolata alba
100g zahar
1 lingurita praf de copt
120g unt topit
120ml lapte
1 ou intreg
vanilie
sare
12 linguri de gem de orice fel

Mod de preparare: Intr-un bol amestecam ingredientele uscate:faina,praful de copt,zaharul si sarea;
Intr-un alt bol amestecam ingredientele lichide:Untul topit pe care-l batem bine cu mixerul,adaugam oul intreg iar la sfarsit laptele;
Amestecam amestecul lichid cu ingredientele uscate ,adaugam ciocolata granulata,amestecam usor;
Varsam amestecul in forme de muffins putin mai mult de jumatate,adaugam o lingurita de gem,adaugam deasupra o alta lingurita de compozitie si le introducem in cuptorul cald 180°C timp de 20-25 minute depinde de cuptor;
Le pudram cu zahar si le servim!

Focaccia cu rosmarin



Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
350g faina alba
300ml apa calduta
25g drojdie proaspata
50ml ulei
1 lingurita sare
rosmarin macinat
1 lingurita zahar

Mod de preparare:
  • intr-un bol amestecam faina cu sarea,separat amestecam zaharul,drojdia si putina din apa masurata;
  • adaugam restul de apa ,uleiul si amestecam totul cu faina ;
  • Compozitia este destul de lichida,o distribuim in 2 tavi rotunde ,o intindem uniform cu mainile umede,si lasam tavile 30 minute la dospit;
  • cand a crecut,turnam deasupra putin ulei ,rosmarin tocat si cu degetele facem gaurele uniforme pe toate suprafata ,presaram putina sarae grunjoasa si introducem la cuptor 15 minute la temperatura maxima!
  • Se serveste calda dar este ft buna si rece sau umpluta cu salam,prosciutto etc


Focaccia cu prosciutto


Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500g faina alba
250ml apa
25g drojdie
150g prosciutto sau bacon afumat
50g untura sau unt
8 g sare
1\2 lingurita zahar
1 ou batut pt uns

Mod de preparare:

  • Prosciutto sau baconul le faramitam in robotul de bucatarie,amestecam cu faina ,sarea,untul sau untura topite,apa cu drojdia(maia),zaharul;
  • Punem coca la crescut cam 50-60 minute;
  • Dupa ce a crescut intindem foile le asezam in tavi unse -eu am folosit 2 tavi rotunde 26cm-;ungem cu ou batut mai lasam la crescut cam 30 minute si introducem in cuptorul cald timp de 20 -25 depinde de cuptor la o tempereatura de 210°C;
  • poate fi un aperitiv foarte gustos sau o gustare deosebita pt noi toti!