luni, 22 februarie 2010

PIZZA CU PROSCIUTTO SI CRENVUSTI

Ingrediente:
150g faina
15 g drojdie
100ml apa calduta
sare
o tava rotunda
100g prosciutto
2 crenvusti
100g suc de rosii
1 mozzarella

Mod de preparare:
#pregatim coca amestecand faina cu sarea, cu apa in care am topit drojdia cu o lingurita de zahar,amestecam bine pana obtinem o coca potrivita ;
# O asezam, intr-un vas aproape de caldura cam 1 ora ;
# Cand coca si-a dublat volumul o intindem cu sucitorul sau doar cu mainile daca cere faina mai adaugam putina,o asezam in tava tapetata cu faina sau ulei,si o mai lasam cam 10 minute sa se odihneasca ;cuptorul il incalzim la 200°C
Acoperim foaia cu sosul de rosii si introducem blatul in cuptor pt 10 minute;
Scoatem pizza asezam peste prosciutto,crenvustii rondele si mozzarella si introducem iarasi in cuptor pt 8-10 minute!
Pofta buna!

PIZZA CU FRUCTE DE MARE


Ingrediente

150g faina
15 g drojdie
100ml apa calduta
sare
1 cutie mica sos de rosii
1 confectie de fructe de mare mixte
ulei de masline
1 tava rotunda de 20cm
Mod de preparare:
  • Pregatim coca amestecand faina cu sarea, cu apa in care am topit drojdia cu o lingurita de zahar,amestecam bine pana obtinem o coca potrivita ;
  • O asezam, intr-un vas aproape de caldura cam 1 ora ;
  • Cand coca si-a dublat volumul o intindem cu sucitorul sau doar cu mainile daca cere faina mai adaugam putina,o asezam in tava tapetata cu faina sau ulei,si o mai lasam cam 10 minute sa se odihneasca ;cuptorul il incalzim la 200°C si pregatim intre timp sosul:
  • Fructele de mare le calim putin inytr-o cratita cu putin ulei incins (putem adauga patrunjel si-un catel de usturoi,le calim impreuna si le dam deoparte;
  • Acum ungem foaia de pizza cu sosul de rosii,introducem 10 minute la cuptor,Dupa aceste 10 minute scoatem pizza si turnam compozitia de fructe de mare,reintroducem la cuptor cam 7-8 minute depinde de cuptor,si controland in mijloc daca s-a copt bine(umiditatea sucului ralenteaza coacerea in mijloc;
  • punem putin patrunjel si pofta buna!!

Rulada de porc cu garnitura de cartofi





Ingrediente

1 muschi de porc-1 kg
O bucata de carnat cam 250g
2-3 filete de pipt de pui
sare,piper,delikat knor
sfoara de bucatarie
PT garnitura de cartofi:
-4-5 cartofi fierti
150g cascaval
20 g unt
150g smantana
patrunjel tocat fin
Mod de preparare:
  • Muschiul de porc se spala se sterge si se usuca bine;
  • Se taie pe lungime si ser deschide ca o carte,se bate bine pana se subtiaza,se presara sare,piper,delikat,se acopera cu felii de piept de pui batute si acestea in prealabil,iar in final carnatul fara pielita (proaspat dar sta bine si afumat);
  • Rulam totul cat mai strans legam cu sfoara de bucatarie si introducem rulada la foc domol 150 °C timp de 1 ora dupa care ridicam temperatura la 200°C si coacem pt alte 30-45 minute;
  • Garnitura de cartofi:
  • Cartofii fierti si taiati felii,ii asezam intr-o tava deasupra turnam amestec de cascaval,smantana ,patrunjel si bucati de unt,sare,piper si introducem in cuptor 25 minute la 200°C;
  • cand este gata se lasa la racit,se taia sfoara se feliaza si se serveste alaturi de garnitrura de cartofi;



Pofta buna!

Macrou la cuptor


Ador pestele este o mancare buna si sanatoasa!
Iar macroul cu lamaie la cuptor deosebit de bun!
Reteta mi-a inspirat-o Valentina Ionita;
ingrediente:
4 pesti -macrou
un pahar de otet diluat cu apa
-1\2 pahar ulei
-o jumatate pahar vin alb
1 ceapa mica
1 morcov
1 lamaie
piper,sare,foi de dafin
Mod de preparare:
Pestele proaspat sau congelat se spala si se curata bine de intestine,se scurge se sareaza se aseaza intr-o tava ,alaturi adaugam ceapa si morcovul taiate rondele,vinul,uleiul,otetul si lamaia
Saram si piperam,introducem in cuptorul cald 200°C pana se rumeneste frumos;
Pofta buna!

Prajitura televizor




Ingrediente:
Am gasit reteta intr-un blog(nu-mi aminresc exact care,n-as vrea sa fac rau nimanui,si am adaptato,dupa priceperea si imaginatia mea);
Pt foi avem nevoie de:
125g unt
5 lg zahar
1 ou
1 lg cacao
12 linguri faina
1/2 pachet praf de copt
Pandispanul:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina

Pt crema:
500ml lapte
85 g amidon
150g zahar
1 ou
200g unt temperatura camerei
coaja si zeama de la o portocala
Glazura.
1 tableta de ciocolata amara
100ml frisca lichida




Mod de preparare:
  • Foile:am amestecat toate ingredientele,am impartit aluatul in doua si le-am pus in frigider pt 30 minute;
  • Intre timp am pregatit pandispanul
  • Am batut galbenusurile bine si trptat am adaugat zaharul pana ce compozitia a devenit spumoasa;Am adaugat albusurile batute cu un praf de sare(spuma tare),iar in final faina cernuta,putin cate putin,am omogenizat;Compozitia obtinuta se introduce in cuptorul cald 180°C timp de 18-20 minute,intr-o tava tapetata cu ulei si hartie de cuptor!
  • Lasam pandispanul sa se raceasca si pregatim foile: eu le-am intis direct pe hartie de cuptor speciala si am copt foile cam 10 minute,pana devin crocante;
  • Le dam deoparte si trecem la prepararea cremei:
  • Crema:
  • 50 ml lapte il amestecam cu amidonul,zaharul si oul intreg,restul laptelui il punem la fiert intr-o cratita cu fundul dublu; Cand laptele fierbe,adaugam amestecul de mai sus,amestecand incontinuu pana acesta ingroasa ;
  • Intre timp untul moale l-am batut cu mixerul pana devine crema si-l adaugam in crema racita putin cate putin si omogenizand bine;
  • Asamblare:
  • -pe un fund de lemn curat asezam o foaie ,ungem cu jumatate din crema obtinuta,asezam blatul de pandispan,ungem cu crema ramasa si asezam cea de-a doua foaie;
  • Pregatim glazura:ciocolata rupta bucati,amestecata cu frisca le punem intr-o craticioara care la randul ei vine introdusa intr-o cratita mai mare cu apa fiarta;
  • Amestecam bine compozitia pana la topirea ciocolatei si turnam peste ultima foaie;
  • O intindem uniform si-o dam la rece;
  • Daca serviti prajitura in aceiasi zii insiropati blatul,pt a doua zii prajitura va fii buna de servit!

sâmbătă, 20 februarie 2010

Dovlecei cu carne


Timp de preparare:
55 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
4 dovlecei rotunzi
300g carne
2 felii de paine inmuiata in lapte
1 catel de usturoi
patrunjel
pesmet
sare,piper,ulei2-3 linguri

Mod de preparare:
Spalam dovleceii,ii scobim de miez in interior,ii dam cu sare in interior,si ii lasam cu ''gura''in jos!
Miezul dovleceilor ii calim in putin ulei,cu usturoi si patrunjel;
Miezul de paine stors bine il amestecam cu carnea tocata ,si cu dovlecelul calit,potrivim de sare si piper,umplem dovleceii,deasupra punem pesmet si introducem in cuptorul cald!180-200°C timp de 35-40 minute!
Se servesc ca aperitive calde,alaturi de orice alta garnitura!

DE ZIUA MEA



Astazi este o zii importanta pt mine,ziua mea de nastere;
Nu pot lasa sa treaca neobservata,
asa ca m-am pregatit:
Rulada de carne




Prajitura televizor:




Bilute cu coco.din salam de biscuiti:

Si tort CREMA CHANTILY(pregatit de prietena mea Bianca):


Si multe altele;
Dar mai ales sunt fericita ca sunt inconjurata de persoane care ma iubesc
si carora eu le doresc tot binele din lume;
iulian(sotu),Sara si Elena(Ingerasii mei);


Si alte flori:



miercuri, 17 februarie 2010

Ravioli cu umplutura de peste


INGREDIENTE:

1 kg faina
9 oua-6 intregi si 3 galbenusuri)
un praf de sare
2 linguri ulei de masline
1 pahar vin alb
apa -depinde de consistenta pastei
Pt umplutura
600g merluciu
300g creveti
400g cartofi

MOD DE PREPARARE:


  • Pregatim pasta,amestecam toate ingredientele si framantam totul pana la incorporarea ingredientelor,cam 10-15 minute;
  • Lasam pasta la ''odihnit''si pregatim umplutura;
  • Pestele il fierbem sau il coacem in vaporiera,la fel procedam si cu crevetii;
  • Cartoful curatat de coaja si taiart cuburi il fierbem cam 14 minute,dupa care il presam facand un piure;
  • Intr-o tigaie calim usturoiul in ulei,adaugam hamsiile,patrunjelul,pestele fiert dar scurs,calim totul bine ,omogenizam in robotul de bucatarie,si-l amestecam cu piureul de cartof,omogenizam totul,adaugam ouale intregi,parmezanul si lasam compozitia la racit;
  • Intre timp intindem pasta(eu dispun de-.o masina speciala pt pasta si de forma de ravioli,deci nu-mi vine ft greu),intindem pasta mai subtire,facem gramajoare miciu de compozitie,deasupra asezam o alta foaie,care sa o acopere bine pe cea de dedesupt,iar cu ajutorul unri rotele de taiat pasta sau pizza,dam forma dorita raviolului,nu inainte de-a presa cu degetele,inconjurul umpluturii;
  • Este un procedeu destul de lung dar merita efortul;
  • Raviolii obtinuti se pot gatii imediat sau se pot congela;
  • Eu ii gatesc cu un suc ft simplu.pregatit asa,masline,capere,basilico si rosii proaspete!

Pui umplut



Timp de preparare:
2 ore si 40 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
1 pui potrivit de mare(dezosat)
200g carnat proaspat
150g sunca de praga feliata
2 oua
1 dovlecel
1 ardei gras rosu
sare,piper,ata si ac de cusut
patrunjel

Mod de preparare:
  • Dezosam puiul dupa priceperea si indemnarea fiecaruia,incepand de la piept in interior si lasandu-i aripile intregi;
  • Pregatim o omleta in modul urmator:
  • calim dovlecelul taiat felii impreuna cu ardeiul gras,adaugam patrunjel,scurgem uleiul,amestecam cu ouale batute bine;Incingem o tigaie si pregatim omleta intorcand-o cu atentie pe-o parte si pe alta;
  • Omleta o dam deoparte pe o farfurie tapetata cu hartie de bucatarie in modul acesta absoarbe uleiul;
  • Puiul dezosat il asezam pe un fund de lemn,saram,piperam,asezam feliile de sunca de praga,urmatorul strat va fii de omleta intreaga asezata pe toata suprafata puiului,iar in mijloc carnatul curatat de pielita;
  • Rulam cu atentie puiul incercand sa-i dam forma puiului originala;
  • Cu ata si ac il coasem bine in exterior pe piept,il infasuram in folie de aluminiu,il introducem in cuptorul cald cam 2 ore la 180°C
  • Servim alaturi de orice garnitura,taiat felii,dupa ce s-a racit;

  • Pofta buna!

TORT INIMIOARA




Putin in intarziere reteta mea de SAN VALENTINO,dar nu am avut timp;Nu puteam sa las sa treaca neobservata aceasta zii speciala pt noi toti cei indragostiti!



Pt pandispan
3 linguri zahar
1 lingura de ulei de semi
Pt crema :
250ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
Pt culis de capsuni:
-2 cutiute de capsuni(cam 300g)
2 linguri zahar


  • Am pregatit pandispanul dupa metoda clasica:
  • -albusurile spuma cu sare
  • -galbenusurile cu zaharul pana devin o crema omogena,adaugam faina in ploaie,iar la sfarsit albusurile;
  • Omogenizam turnam in tava (eu dispun de-o tava in forma de inima,dar puteti ft bine sa folositi o tava normala si sa decupati inimioara!20'-180°C
  • Am pregatit culis de capsuni asa:
  • am spalat capsunile bine le-am taiat in patru si le-am pus intr-o craticioara cu zaharul si jumatate pahar de apa ,am fiert capsunile dupa care le-am amestecat bine cu blenderul pana au devenit o crema lichida!
  • Frisca am amestecato cu zaharul si 4-5 linguri din compozitia de culis le-am batut bine cu mixerul pana au luat consistenta unei creme!
  • am pus in pos crema ,am umplut inimioara(nu inaine de a insiropa cu sirop de zahar ars),iar deasupra am ornat cu crema alternand cu culis de capsuni!
Bun San Valentino la toti!
Sau mai mici pt pitici(fetitele mele)!!!


joi, 11 februarie 2010

Rulada de pui


Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
6 copane de pui(partea de sus)
250g carnat proaspat
6 felii de cascaval
sare,piper;
2-3 linguri ulei
200g smantana
1 catel usturoi
1 lingurita curry
1 ceapa

Mod de preparare:

  • Dezosam copanele,le spalam bine ,le stergem cu hartie de bucatarie,le batem,dar fara sa rupem carnea,saram,piperam si le dam deoparete;
  • Carnatul proaspat il desfacem de pielita;separat tocam fin ceapa si-o calim in uleiul incins unde am pus si catelul de usturoi putin presat cu mana;
  • Ceapa o stingem cu putin vin alb sau direct cu apa,o calim la foc domol si o dam deoparte;
  • Peste carne adaugam o felie de cascaval,o bucata din carnatul curatat de piele,rulam cat mai strans si eventual le legam cu sfoara de bucatarie;
  • Le introducem in cuptorul cald cam 220°C,iar dupa 30 minute adaugam ceapa calita,si introducem iar in cuptor cam 15-20 minute;
  • Am scos ruladele pe o farfurie,sosul din tava l-am amestecat cu smantana,am adaugat curry si la flacara mica am amestecat pana la omogenizare;
  • Servim rulada cu garnitura de cartofi si cu sosul de curry dupa gust;

joi, 4 februarie 2010

TARTA CU GEM DE CIRESE

Ingrediente:
300g faina
150g unt rece
100g zahar
3 galbenusuri de ou
1 lingurita praf de copt
coaja de lamaie rasa
! borcan gem de cirese

Mod de preparare:

  • Amestecam zaharul cu untul rece la mana sau in robotul de bucatarioe,omogenizam,adsaugam unul cate unul galbenusurile,incorporam faina amestecata cu praful de copt si lamaia rasa,framantam, bine;
  • Punem coca in folie de plastic cam o jumatate de ora la frigider;
  • Intindem foaia,pastram putin coca pt faza finala,decorare,punem gemul amestecat cu o lingura de apa rece,intindem bine pe suprafata tartei si introducem timp de 18-20 minute in cuptorul cald 180°C;
  • Scoatem,pudram cu zahar si pofta buna,pt micul dejun !
CU ACEIASI COCA AM PREGATIT UNA CU GEM DE PRUNE!



SI CATEVA MAI MICI CU GEM DE CIRESE,CAISE SI PT POFTICIOSII CEI MICI CU NUTELLA!




TORT DE PERE SI CIOCOLATA


Ingrediente: 3 galbenusuri 2 albusuri 110g zahar 35g cacao 250g mascarpone sau ricotta 100g faina 3 pere din compot 1 lingurita praf de copt

Mod de preparare: Mixam bine ouale intregi cu zaharul adaugandu-l putin cate putin,pana devin o crema spumoasa;Adaugam mascarpone mixat in prealabil sau in cazul meu ricotta si-l Amestecam in compozitia de oua,omogenizam ,adaugam faina cernuta cu cacaua si praful de copt,amestecam cu o lingura de lemn iar la sfarsit incorporam perele taiate cuburi;
Luam o tava de tort masura 24 unsa si tapetata cu faina,turnam compozitia,nivelam bine tortul si-l introducem in cuptorul cald 180°C timp de 40 minute;
Cand este gata controlam cu scobitoarea,scoatem din cuptor,lasam la racit si-l ornam cu ciocolata cu lapte(o tableta de 100g) , topita in microunde impreuna cu 2 lingurite de ulei de semivarii;
Deasupra am decorat cu ciocolata alba rasa!