vineri, 26 noiembrie 2010

Tort de bezea si ciocolata



Ingrediente:
1)pentru prima foaie avem nevoie:
-2 albusuri
150g zahar tos
1 lingurita zeama de lamaie
2)2 albusuri
150g zahar tos
1 lingurita zeama de lamaie
3)
-2 albusuri
150g zahar
1 lingurita zeama de lamaie
Ne mai servesc:
1 albus
50g zahar
600ml frisca lichida
30g cacao
100g zahar farin(daca frisca nu contine zahar)
200g ciocolata amara
1 lingura ulei de arahide
hartie pergament

Mod de preparare:
Pregatim bezeaua una cate una amestecand bine albusurile de ou cu putina sare,iar in momentul in care debvin albe se adauga zeama de lamaie si usor se incorporeaza zaharul tos;


Intr-o tava tapetata cu hartie desenam un cerc de 22 cm,yurnam prima compozitie de bezea obtinuta,nivelem cu atentie si in troducem in cuptorul cald 125°C timp de 1ora si jumatate;


  • Daca dispuneti de un cuptor ventilat foile se pot coace in acelasi timp in modul acesta economisim timp si energie;
  • Vom proceda in acelasi mod si cu celelalte2 foi;
  • Daca coacem foile pe rand va sfatuiesc ca prima de asamblarea tortului sa le sigilam intr-o tava cu folie de plastic (asa nu se vor sfarama sau chiar topii);
  • Cu ultimul ou pregatim in mod asemanator bezeaua,iar compozitia obtinuta o turnam intr-un pos ,si formam 12 bezele de masura potrivita intre ele,pe care le vom coace 1 ora in cuptorul cald 120°C
  • In timp ce foile coc pregatim ciocolata ;
  • Topim ciocolata baie de aburi,amestecand cu o lingura pana la omogenizare completa a acesteia;Desenam un cecrc pe hartia pergament de diametru 22cm ,turnam ciocolata topita.nivelem bine cu o paleta,si introducem in frigider timp de 10-15 minute;
  • Trebuie scoasa din frigider inainte de-a se solidifica ,in modul acesta se poate taia;
  • Cu un cutit cu lama lata imartim cercul in 12 parti:
  • am impartit intai cercul pe jumatate nu inainte de-a stabilii centrul cercului cu ajutorul compasului(imprumutat de la fiica mea),dupa care am impartit cercul in patru si fiecare parte la randul ei am impartit-o in 3;
  • Am introdus triunghiurile obtinute in frigider fara sa la desfac de pe hartie,iar dupa 15-20 minute acestea se desfac aproape singure si le conservam in frigider pana la asamblarea trortului;

  • 400g frisca o batem cu 75g zahar farin,crema obtinuta o conservam in frigider;
  • Restul de frisca o batem cu cacao si restul zaharului,si o conservam in frigider si pe aceasta;
  • Intre timp foile coapte si bezelele micute sunt deja reci deci trecem la asamblarea tortului:
  • Luam o tava pt tort ,iar in ceantru asezam putina frisca ,asezam prima foaie de bezea,primul strat de frisca,cea de-a doua foaie ,un strat de frisca cu cacao,a treia foaie un alt strat de frisca,nivelam bine totul,asezam bezelele micute in cerc pe marginea tortului,si rezemate de acestea triunghiurile de ciocolata;
  • Este un tort destul de costisitor dar va garantez ca rezultatul este pe masura muncii depuse;



Un comentariu:

  1. Salut, daca te intereseaza un concurs cu premii: retete pe baza de ceapa, te invit cu drag la urmatorul link: http://lopfras.blogspot.com/2010/11/concurs-cu-premii-retete-pe-baza-de.html

    RăspundețiȘtergere